1ος απολογισμός - 7/5/2021
Στο Πανεπιστήμιό μας λειτουργούν έως σήμερα 15 Κέντρα Αριστείας σε διαφόρους διεπιστημονικούς τομείς στους οποίους το Ίδρυμά μας έχει να παρουσιάσει καινοτόμο δραστηριότητα ή/και που στρατηγικά θέλει να αναπτύξει.
Ακολουθεί σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις ορισθείσες Συντονιστικές Επιτροπές του κάθε Κέντρου, καθώς και των πρόσφατων δράσεών τους:
…………………………………………………………………………………………………………………………
1. Κέντρο Αριστείας «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Θωμαΐδης Νικόλαος –Συντονιστής Κ.Α. – καθηγητής Τμ. Χημείας
-Σφηκόπουλος Θωμάς – ομ. καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών
-Ηλιόπουλος Αριστείδης – καθηγητής Ιατρικής
-Νάσκα Ανδρονίκη – καθηγήτρια Ιατρικής
-Προεστός Χαράλαμπος – αν. καθηγητής Τμ. Χημείας
-Ρέκκας Δημήτριος – αν. καθηγητής Τμ. Φαρμακευτικής
-Σκορίλας Ανδρέας – καθηγητής Τμ. Βιολογίας
-Σίδερης Διαμάντης – αν. καθηγητής Τμ. Βιολογίας
-Ρέκκας Δημήτριος – αν. καθηγητής Τμ. Φαρμακευτικής
Το Κέντρο Αριστείας «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων» συνέχισε τη διεύρυνσή του, καταγράφοντας νέες ερευνητικές δραστηριότητες με έμφαση στην ελληνική διατροφή και τα καινοτόμα τρόφιμα. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε η ιστοσελίδα του Κέντρου. Επιπλέον ανέπτυξε κόκκινο (Αιγιωργίτικο Νεμέας) και λευκό (Μαλαγουζιά Αττικής) οίνο σε συνεργασία με γνωστό οινοποιείο, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Αναπλ. Καθηγητή κ. Χ. Προεστού και τον ενδελεχή αναλυτικό χαρακτηρισμό και ποιοτικό έλεγχο των Εργαστηρίων Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας, και ήδη τα προϊόντα διατίθενται μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος, η συντονιστική επιτροπή του Κέντρου είχε διαδικτυακή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του Υπουργείου και έγινε μια ενδελεχής παρουσίαση των δράσεων του ΚΑ. Στη συζήτηση που ακολούθησε αποφασίστηκε να γίνουν προτάσεις στις προτεραιότητες του Υπουργείου ξεκινώντας από τον έλεγχο ελληνοποιήσεων και της αυθεντικότητας τροφίμων εθνικής προτεραιότητας και προτάσεις για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων του Υπουργείου.
2. Κέντρο Αριστείας «Κλιματική Αλλαγή - Προσαρμογή και Μετριασμός»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Τούσουλης Δημήτριος – Συντονιστής Κ.Α και Αν. Πρόεδρος – Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης/καθηγητής Ιατρικής
-Καρτάλης Κωνσταντίνος – Συντονιστής Κ.Α. – καθηγητής Τμ. Φυσικής
-Αριανούτσου Μαργαρίτα – καθηγήτρια Τμ. Βιολογίας
-Βαρώτσος Κωνσταντίνος – καθηγητής Τμ. Φυσικής
-Βούλγαρης Νικόλαος – Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης – καθηγητής Τμ. Γεωλογίας
-Δούση Εμμανουέλλα – καθηγήτρια Τμ. Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
-Κατσουγιάννη Ελένη-Κλεάνθη – καθηγήτρια Ιατρικής
-Παπανδρέου Ανδρέας – καθηγητής Τμ. Οικ. Επιστημών
To Κέντρο Αριστείας "Κλιματική Αλλαγή - Προσαρμογή και Μετριασμός" κατέγραψε και επικαιροποιεί την ερευνητική δραστηριότητα και την υποδομή των μελών ΔΕΠ του ΕΚΠΑ που έχουν ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στο αντικείμενο της Κλιματικής Αλλαγής. Παράλληλα υποστήριξε το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την επιμόρφωση στελεχών των Υπουργείων Πολιτισμού των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο αντικείμενο «Προσαρμογή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κλιματική Αλλαγή». Μέλη του Κέντρου Αριστείας συμμετείχαν ενεργά στη διατύπωση θέσεων περί της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στον τομέα της ειδικότητάς τους (π.χ. για τη βιοποικιλότητα και τα φυσικά οικοσυστήματα, το αστικό περιβάλλον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά.) σε διεθνή και εθνικά fora.
Το Κέντρο Αριστείας συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα CIVIS (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο) για την προετοιμασία κοινών εκπαιδευτικών δράσεων μεταπτυχιακού επιπέδου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Ρώμης (Sapienza) και του Βουκουρεστίου για τη διοργάνωση, κατά το χειμερινό εξάμηνο 2021-22 και στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, του (εγκεκριμένου) εκπαιδευτικού προγράμματος μεταπτυχιακού επιπέδου στο θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά». Παράλληλα το Κέντρο Αριστείας ανέπτυξε συνεργασίες στο ίδιο αντικείμενο με φορείς του εξωτερικού (Climate Heritage Network, GLOBE network κ.ά.), ενώ μέλη του Κέντρου συμμετέχουν ενεργά στο Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της, σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά έργα και σε εκπαιδευτικές δράσεις (για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση).
Το Κέντρο συνεχίζει τις δράσεις του με σκοπό:
- την καταγραφή του ερευνητικού έργου που έχει αναπτυχθεί από τα μέλη του Κέντρου και την ανανέωση του σχετικού αποθετηρίου,
- τη διεύρυνση των συνεργασιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τη συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα στο αντικείμενο της κλιματικής αλλαγής και
- την προετοιμασία ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων.
3. Κέντρο Αριστείας «Σχεδιασμός και Ανακάλυψη Φαρμάκων»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Κόκοτος Γεώργιος-Ισίδωρος – Συντονιστής Κ.Α. – καθηγητής Τμ. Χημείας
-Τσακρής Αθανάσιος – Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων – καθηγητής Ιατρικής
-Γοργούλης Βασίλειος – καθηγητής Ιατρικής
-Ευθυμιόπουλος Σπυρίδων – καθηγητής Τμ. Βιολογίας
-Μαυρομούστακος Θωμάς – καθηγητής Τμ. Χημείας
-Πουλή Νικολαΐς – καθηγήτρια Τμ. Φαρμακευτικής
-Τσοτίνης Ανδρέας – καθηγητής Τμ. Φαρμακευτικής
Το Κέντρο Αριστείας «Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων» του ΕΚΠΑ έχει ως κύριο σκοπό του τον συντονισμό όλων των ερευνητικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στο Πανεπιστήμιό μας σε θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την ανακάλυψη φαρμάκων. Επιδιωκόμενος στόχος είναι η ενδυνάμωση των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών, αλλά και η ανάπτυξη νέων συνεργασιών, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συνέργεια και η μεγιστοποίηση των συνεργατικών δράσεων.
Στo πλαίσιο αυτό, το Κέντρο συνεχίζει τις δράσεις για την καταγραφή των ερευνητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στα διάφορα Τμήματα του ΕΚΠΑ και προέρχονται από Τμήματα της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής των Θετικών Επιστημών. Η καταγραφή και η αποτύπωση των εξοπλισμών μεγάλης εμβέλειας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο ενίσχυσης της επιδιωκόμενης δικτύωσης των ομάδων, αλλά και να καθορίσει μελλοντική στρατηγική για τη διεκδίκηση κοινών ερευνητικών υποδομών. Σύντομα αναμένεται η δημιουργία ιστοσελίδας που θα αναδείξει τις υπάρχουσες ερευνητικές ομάδες και τις προσφερόμενες δυνατότητες συνεργασιών. Μελλοντικό στόχο για το επόμενο εξάμηνο αποτελεί η διοργάνωση δημόσιας εκδήλωσης του Κέντρου.
4. Κέντρο Αριστείας «Ψηφιακή Κληρονομιά»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Βαρουτάς Δημήτριος – Συντονιστής Κ.Α.– καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών
-Σφηκόπουλος Θωμάς – ομ. καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών
-Βαβουρανάκης Γεώργιος – αν. καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
-Καραγιάννης Χρήστος – Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής – αν. καθηγητής Τμ. Θεολογίας
-Καραμανωλάκης Ευάγγελος – αν. καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
-Παπαθανασόπουλος Στυλιανός – καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ
-Παπαθωμάς Αμφιλόχιος – Πρόεδρος Τμ. Φιλολογίας, καθηγητής
-Ρούσσου Μαρία – επ. καθηγήτρια Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών
-Τύμπας Αριστοτέλης – καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
-Χαρίτος Δημήτριος – αν. καθηγητής Τμ. ΕΜΜΕ
-Χατζηβασιλείου Ευάνθης – καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Το Κέντρο Αριστείας στην Ψηφιακή Κληρονομιά συνεχίζει τις δράσεις του στην κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης της δικτύωσης και της βιωσιμότητας των εργαστηρίων και ερευνητικών ομάδων που αποτελούν τα μέλη του.
Συγκεκριμένα συνεχίζονται οι δράσεις καταγραφής του υπάρχοντος εξοπλισμού των εργαστηρίων και ερευνητικών ομάδων με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυσή του. Επίσης έχει δημιουργηθεί ενημερωτικό δελτίο με χρήσιμα, για τα μέλη του Κέντρου, στοιχεία όπως συναφείς δράσεις από το εσωτερικό και εξωτερικό, ευκαιρίες χρηματοδότησης, καλές πρακτικές κ.λπ.
Το επόμενο διάστημα έχει δρομολογηθεί η διαδικτυακή παρουσία του Κέντρου με στόχο τη δημιουργία ταυτότητας και αύξηση της αναγνωρισιμότητάς του και η διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για την ενίσχυση των δράσεών του.
5. Κέντρο Αριστείας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Κυνηγός Πολυχρόνης – Συντονιστής Κ.Α. – καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης
-Χαλδαιάκης Αχιλλέας – Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής-καθηγητής Τμ. Μουσικών Σπουδών
-Αλεξανδρή Χριστίνα-Καλλιόπη – αν. καθηγήτρια Τμ. Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
-Βαρλοκώστα Σπυριδούλα – καθηγήτρια Τμ. Φιλολογίας
-Μεράκος Λάζαρος – καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών
-Κοπανιάς Κωνσταντίνος – αν. καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
-Κουρουπέτρογλου Γεώργιος – Πρόεδρος Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών, καθηγητής
-Πατηνιώτης Εμμανουήλ – καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
-Πρωτοπαπαδάκης Ευάγγελος – επ. καθηγητής Τμ. Φιλοσοφίας
-Ρούσσος Πέτρος – αν. καθηγητής Τμ. Ψυχολογίας
Το ΚΑ Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες έχει αναπτύξει ή συμμετάσχει σε δια-εργαστηριακά ερευνητικά έργα, εντός του Κέντρου ή με όμορους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Φορείς, σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, από το ΕΣΠΑ και άλλους Εθνικούς Φορείς. Έχει επίσης σημαντική επιρροή και συνεργασία με δυο μέχρι στιγμής διαθεματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασία με το υπό ίδρυση Κέντρο Αριστείας 'Digital Transformations' του Πανεπιστημίου Linnaeus της Σουηδίας.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η ιστοσελίδα του Κέντρου στα Ελληνικά και τα Αγγλικά :
http://dtssh.uoa.gr, http://dtssh-en.uoa.gr
ενώ ορίστηκε και προγραμματίζεται για τις 6 Μαΐου 2021 η πρώτη εσωτερική ημερίδα με σκοπό τον καθορισμό δι-εργαστηριακών δράσεων του κέντρου.
6. Κέντρο Αριστείας για τις «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Πλάντζος Δημήτριος – Συντονιστής Κ.Α – καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
-Ανεζίρη Σοφία – αν. καθηγήτρια Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
-Γαραντούδης Ευριπίδης –καθηγητής Τμ. Φιλολογίας
-Γουνόπουλος Δημήτριος – καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών
-Γούτσος Διονύσιος –καθηγητής Τμ. Φιλολογίας
-Ιωαννίδης Ιωάννης – καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών
-Καναβού Νικολέττα –επ. καθηγήτριαΤμ. Φιλολογίας
-Κοπανιάς Κωνσταντίνος – αν. καθηγητήςΤμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
-Κουμπαράκης Μανόλης – καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών
-Παπαθωμάς Αμφιλόχιος –ΠρόεδροςΤμ. Φιλολογίας, καθηγητής
-Χατζηβασιλείου Ευάνθης – καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Το Κέντρο Αριστείας για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές του ΕΚΠΑ ιδρύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Στους σκοπούς του κέντρου συγκαταλέγονται: η ανάδειξη της έρευνας που πραγματοποιείται από ερευνητικές ομάδες και εργαστήρια στο ΕΚΠΑ με αντικείμενο έρευνας τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Digital Humanities), η συμμετοχή σε συναφή εθνικά και διεθνή δίκτυα, καθώς και η δημιουργία νέων συνεργασιών με θεσμούς που εστιάζουν σε διαφόρους τομείς των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών και, τέλος, η δημιουργία μίας κεντρικής Ψηφιακής Πύλης, καθώς και ψηφιακών πόρων, οι οποίοι θα καθιστούν προσβάσιμη στο ευρύτερο κοινό την παραγόμενη έρευνα αναφορικά με τον υλικό πολιτισμό του ελλαδικού χώρου, από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Η πρώτη ανοικτή παρουσίαση του Κέντρου έγινε στις 29 Μαΐου 2020, ενώ μία από τις δράσεις του, η ψηφιακή πλατφόρμα ArchaeoCosmos (Κ. Κοπανιάς – Δ. Πλάντζος, http://archaeocosmos.arch.uoa.gr/), παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο «Ψηφιακές Αναβαθμίδες Ιστορίας» που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τον περασμένο Οκτώβριο (https://cutt.ly/uhD7cXw). Το Κέντρο βρίσκεται την περίοδο αυτή σε συνεννοήσεις με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ώστε να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης γύρω από την προώθηση των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ιδρύματος. Η Εταιρία ESRI, στην οποία ανήκει το λογισμικό που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα δημοσιοποίησε τη συνεργασία ως «επιτυχή μελέτη περίπτωσης» μέσω της ιστοσελίδας της: https://www.esri.com/en-us/lg/industry/education/nkua-case-study
Παράλληλα, το Κέντρο φιλοξενεί την πρόταση για την υλοποίηση του έργου N@utilos2 που χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ (Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης), σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να αναβαθμιστεί και να επανασχεδιαστεί ο ιστότοπος Ναυτίλος (πρόγραμμα Πυθαγόρας 2005-2007), καθώς και να εμπλουτιστεί με νέο υλικό επιγραφών και παπύρων μεταφρασμένων και σχολιασμένων σε νέα ελληνική (Σ. Ανεζίρη – Α. Παπαθωμάς).
Επίσης, ένα σύστημα ανάλυσης ειδήσεων που αναλύει και συνοψίζει ειδησεογραφικά δεδομένα από περισσότερες από 500 πηγές σε πραγματικό χρόνο, και θα είναι διαθέσιμο δωρεάν στο http://195.134.67.89:8000/monitoring/ (Δ. Γουνόπουλος).
Η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Μανόλη Κουμπαράκη (http://ai.di.uoa.gr/), τέλος, συνέχισε τη δραστηριότητά της στο ερευνητικό έργο Χωρονομοθεσία που έχει ως στόχο την εξαγωγή γεωγραφικών πληροφοριών από νομοθετικά έγγραφα (ΦΕΚ) με χρήση τεχνικών βαθιάς μηχανικής μάθησης. Επίσης, διοργάνωσε το International Workshop on Artificial Intelligence for Legal Documents (AI4LEGAL) στο πλαίσιο του συνεδρίου International Semantic Web Conference 2020.
7. Κέντρο Αριστείας «Φιλοσοφικών Ερευνών»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Ψύλλος Ευστάθιος – Συντονιστής Κ.Α. – καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
-Στείρης Γεώργιος – Συντονιστής Κ.Α. – αν. καθηγητής Τμ. Φιλοσοφίας
-Καραδήμας Δημήτριος – Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
-Αραμπατζής Γεώργιος – αν. καθηγητής Τμ. Φιλοσοφίας
-Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος – καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
-Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος – καθηγητής Νομικής
-Πρελορέντζος Ιωάννης – καθηγητής Τμ. Φιλοσοφίας
-Χατζημωυσής Αντώνιος – αν. καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
Tο Κέντρο Αριστείας Φιλοσοφικών Ερευνών σκοπό έχει να αναδείξει και να εμβαθύνει την υπάρχουσα αριστεία στη φιλοσοφική έρευνα που συντελείται στο ΕΚΠΑ και να ενισχύσει τον εξωστρεφή προσανατολισμό της. Το Κέντρο λειτουργεί ως πόλος που ενώνει συναδέλφους από διαφορετικές Σχολές του ΕΚΠΑ και ως βασικός φορέας διεθνούς προβολής της φιλοσοφικής έρευνας που παράγεται στην Ελλάδα.
Παρά τις δυσχέρειες που δημιούργησε η πανδημία, έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν προσδιοριστεί οι επόμενες δράσεις του:
Στις 4 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου Αριστείας, με κεντρικό ομιλητή τον Johnathan Wolff. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περί τα 160 άτομα, αρκετά από τα οποία προέρχονταν από ιδρύματα του εξωτερικού.
Η προσεχής εκδήλωση του Κέντρου Αριστείας είναι η ομιλία του John Tasioulas (Oxford Professor of Ethics and Legal Philosophy) στις 27 Μαΐου 2021.
Για τον Δεκέμβριο του 2021 προγραμματίζεται Διεθνές Συνέδριο επ’ αφορμή της επετείου 200 χρόνων από το 1821, με τίτλο: PhilosophyandRevolutions. Προσκεκλημένοι θα είναι επιφανείς στοχαστές των ημερών μας, με παρουσία στον διεθνή δημόσιο λόγο.
Τέλος, σχεδιάζεται η ενεργοποίηση του θεσμού των Επισκεπτών Εταίρων (Visiting Fellows) οι οποίοι θα προσφέρουν μια σειρά διαλέξεων ανά εξάμηνο, υπό τον γενικό τίτλο: The
Athens Lectures in Philosophy. Η σειρά ευελπιστεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς του διεθνούς ακαδημαϊκού ημερολογίου, εδραιώνοντας το ΕΚΠΑ ως τόπο πρώτης παρουσίασης έργων αιχμής της φιλοσοφικής έρευνας.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Κέντρου Αριστείας ΦΕ
είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: kafe.uoa.gr.
8. Κέντρο Αριστείας «Πολυγλωσσία και Γλωσσική Πολιτική»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Δενδρινού Βασιλική – Συντονίστρια Κ.Α.– ομ. καθηγήτρια Τμ. Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
-Καραδήμας Δημήτριος – Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
-Βηδενμάιερ Δάφνη – αν. καθηγήτρια Τμ. Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
-Δελβερούδη Ρέα – καθηγήτρια Τμ. Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
-Δρόσος Δημήτριος –Πρόεδρος Τμ. Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, καθηγητής
-Ιακώβου Μαρία – αν. καθηγήτρια Τμ. Φιλολογίας
-Καραβά Ευδοκία – αν. καθηγήτρια Τμ. Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
-Καραμαλέγκου Ελένη – καθηγήτρια Τμ. Φιλολογίας
-Μητσικοπούλου Βασιλική – αν. καθηγήτρια Τμ. Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
-Σελλά Ελένη – Πρόεδρος Τμ. Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, καθηγήτρια
-Χαλδαιάκης Αχιλλέας – Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής – καθηγητής Τμ. Μουσικών Σπουδών
Το Κέντρο διενεργεί ερευνητικά έργα με στόχο τη διευκόλυνση της Πολιτείας να διαμορφώσει εκπαιδευτικές και κοινωνικές γλωσσικές πολιτικές που στηρίζονται σε ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα για την ελληνική και άλλες γλώσσες. Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδρύσει το Παρατηρητήριο Πολυγλωσσίας με σκοπό την έρευνα και ενημέρωση επιστημόνων, αλλά και του ευρύτερου κοινού για την πολυγλωσσία στην Ελλάδα και Κύπρο (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου), την ελληνική γλώσσα ανά τον κόσμο (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου), καθώς επίσης τις σπουδές και την έρευνα για την πολυγλωσσία από Έλληνες επιστήμονες. Για την ευόδωση των στόχων του, το Κέντρο Αριστείας «Πολυγλωσσία και Γλωσσική Πολιτική» εισηγήθηκε σύμπραξη του ΕΚΠΑ με το αντίστοιχο Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου της Σιέννα στην Ιταλία και με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Πολυγλωσσίας (Observatoire européen du plurilinguisme) με έδρα το Παρίσι και συντάχτηκαν Μνημόνια Συνεργασίας.
Για την υλοποίηση των δράσεών του, το Κέντρο αξιοποιεί το δυναμικό των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής (http://elp.enl.uoa.gr/dioikhtikes-episthmonikes-epitropes/episthmonikh-epitroph.html) της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής του (http://elp.enl.uoa.gr/dioikhtikes-episthmonikes-epitropes/symboyleytikh-epitroph.html), των μελών ΔΕΠ, ΕΕΠ, νέων επιστημόνων και φοιτητών του ΕΚΠΑ και άλλων ΑΕΙ, ενώ εκτιμά και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνεργασία με 12 ερευνητικά εργαστήρια του ΕΚΠΑ και άλλων ΑΕΙ της χώρας, ενώ έχει ήδη κάνει σύμπραξη με 14 ερευνητικά κέντρα ευρωπαϊκών ΑΕΙ στο πλαίσιο της συμμαχίας ECSPM-CURUM (https://ecspm.org/organisational-structure/the-curum-constituent/), φιλοδοξώντας να παίξει ρόλο και σε Ευρωπαϊκά γλωσσικά-εκπαιδευτικά ζητήματα.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Κέντρου: http://elp.enl.uoa.gr/.
9. Κέντρο Αριστείας «Για τη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Λέκκας Ευθύμιος – Συντονιστής Κ.Α.– Πρόεδρος Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, καθηγητής
-Πικουλής Εμμανουήλ – Συντονιστής Κ.Α.– καθηγητής Ιατρικής
-Βούλγαρης Νικόλαος – Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης – καθηγητής Τμ. Γεωλογίας – Αν. Πρόεδρος Κ.Α.
-Καλοκαιρινού Αθηνά – καθηγήτρια Τμ. Νοσηλευτικής
-Νάστος Παναγιώτης – καθηγητής Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
-Σκορδούλης Κωνσταντίνος –Πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης, καθηγητής
-Χατζηχρήστου Χρυσή – καθηγήτρια Τμ. Ψυχολογίας
Βασικός σκοπός του Κέντρου Αριστείας είναι η προστασία των πολιτών και η μείωση κάθε είδους επιπτώσεων από φυσικούς κινδύνους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τη συνεργασία όλου του σχετικού επιστημονικού δυναμικού που υφίσταται στο ΕΚΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Αριστείας Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων ανέλαβε δράσεις με σκοπό την προαγωγή της ενημερότητας των επιστημόνων και των πολιτών σε θέματα φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων.
Συγκεκριμένα οργανώθηκαν επιστημονικές και ανθρωπιστικές αποστολές σε περιοχές, που επλήγησαν:
• από φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων:
- των σεισμών στο Elazığ της Τουρκίας με μέγεθος Mw=6.8 στις 24 Ιανουαρίου 2020, της Ηπείρου με μέγεθος Mw=5.7 στις 21 Μαρτίου 2020 και της Σάμου με μέγεθος Mw=6.9 στις 30 Οκτωβρίου 2020
- των πλημμυρών στην Εύβοια στις 9 Αυγούστου 2020,
- του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός" στις 17 Σεπτεμβρίου στα Ιόνια Νησιά και στην Καρδίτσα
- της σεισμικής δραστηριότητας στη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου 2020
- της σεισμικής δραστηριότητας στη Θεσσαλία στις 3 Μαρτίου 2021
- της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού (Λίβανος) στις 4 Αυγούστου 2020.
Δημοσιεύτηκε μία σειρά από αντίστοιχες εργασίες και τεχνικές εκθέσεις.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα πρόσφατα τεύχη του "NewsletterofEnvironmental, Disaster, andCrisesManagementStrategies", το σύνολο των οποίων είναι αναρτημένα στο https://edcm.edu.gr/en/newsletter
Επιπλέον το Κέντρο υπήρξε συνδιοργανωτής στη διεξαγωγή του 4ου Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης στην Ελλάδα (Hellenic Disaster Risk Reduction Forum), που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Μαρτίου 2021 με 80 εισηγήσεις και πάνελ ιδιαίτερου και επίκαιρου ενδιαφέροντος. Το Forum διεξήχθη διαδικτυακά, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό μέσω πλατφορμών video streaming.
Περισσότερες πληροφορίες για το Forum είναι διαθέσιμες στο: https://edcm.edu.gr/en/hdrrf-2021/4o-hdrrf-2021,
ενώ επιλεγμένα αποσπάσματα στην youtube playlist: https://www.youtube.com/watch?v=DiOzhqWcfBw&list=PLgjWcMU1yf827wLN_yM3TyXULTez5KTgi
10. Κέντρο Αριστείας «Ενέργεια-Ανανεώσιμες Μορφές της και Μεταφορές»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Μητσοπούλου Χριστίνα-Άννα – Συντονίστρια Κ.Α. – Πρόεδρος Τμ. Χημείας, καθηγήτρια
-Σφηκόπουλος Θωμάς – ομ. καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών
-Αλεξάκης Παναγιώτης – καθηγητής Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
-Ασημακοπούλου Μαργαρίτα-Νίκη – αν. καθηγήτρια Τμ. Φυσικής
-Δελλής Γεώργιος – καθηγητής Νομικής Σχολής
-Ιατρού Ερμόλαος – καθηγητής Τμ. Χημείας
-Μανασής Χρήστος – καθηγητής Γενικού Τμήματος
-Μεράκος Λάζαρος – καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
-Πιτσικάλης Μαρίνος – καθηγητής Τμ. Χημείας
-Τζανακάκη Άννα – επ. καθηγήτρια Τμ. Φυσικής
-Τίγκελης Ιωάννης – καθηγητής Τμ. Φυσικής
-Τόμπρας Γεώργιος – καθηγητής Τμ. Φυσικής
Στο Κέντρο Αριστείας για την ‘Ενέργεια-Ανανεώσιμες Μορφές της και Μεταφορές’, συμμετέχουν μέλη του ΕΚΠΑ με πλούσιο και αναγνωρισμένο σε διεθνές επίπεδο σχετικό έργο και ερευνητικές ομάδες με εκτεταμένη ερευνητική δραστηριότητα σχετιζόμενη με το παραπάνω αντικείμενο, οι οποίες διαθέτουν αποδεδειγμένα την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό, τις κατάλληλες ερευνητικές υποδομές, διεθνείς συνεργασίες και συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα. Μετά την επίσημη παρουσίασή του στις 10.1.2020, κατέγραψε την ερευνητική δραστηριότητα και την υπάρχουσα υποδομή των μελών ΔΕΠ του ΕΚΠΑ που ασχολούνται ερευνητικά και εκπαιδευτικά με τα θέματά του και καλύπτουν όλες τις Σχολές του ΕΚΠΑ. Προχώρησε σε μια σειρά επαφών με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και με εταιρείες παραγωγής και προμήθειας Ενέργειας. Εκπροσωπείται στο HUB-1 ‘Climate, Environment, Energy’ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS. Δραστηριοποιείται σε επαφές με άλλα ιδρύματα (π.χ. Παν. Δυτικής Μακεδονίας) σε σχέση με τη απολιγνηματοποίηση και το ΄πράσινο υδρογόνο’. Συμμετέχει σε έργα Εθνικά ( ‘Ερευνώ- Καινοτομώ’, ΕΛΙΔΕΚ), Περιφέρειας, Horizon 2020 και διμερείς συνεργασίες.
Προγραμματίζει Ημερίδα μέσα στον Μάιο με παραγωγικούς φορείς και στελέχη σχετικών Υπουργείων.
11. Κέντρο Αριστείας «Γαλάζια Ανάπτυξη - Ναυτιλιακή Επιχειρηματικότητα –
Θαλάσσιο Περιβάλλον - Νησιωτικότητα».
Συντονιστική Επιτροπή:
-Πούλος Σεραφείμ – Συντονιστής Κ.Α. – καθηγητής Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
-Βούλγαρης Νικόλαος – Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης – καθηγητής Τμ. Γεωλογίας
-Αθανασίου Γαρυφαλλιά – καθηγήτρια Νομικής
-Αλεξάκης Παναγιώτης – καθηγητής Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
-Αλωνιστιώτη Αθανασία – αν. καθηγήτρια Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών
-Δασενάκης Εμμανουήλ – καθηγητής Τμ. Χημείας
-Ιωάννου Ευσταθία – επ. καθηγήτρια Τμ. Φαρμακευτικής
-Καινούργιος Δημήτριος – καθηγητής Τμ. Οικονομικών Επιστημών
-Παπαδάτος Ιωάννης – αν. καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
-Παρμακέλης Αριστείδης – Πρόεδρος Τμ. Βιολογίας, αν. καθηγητής
-Σοφιανός Σαράντης – αν. καθηγητής Τμ. Φυσικής
-Τριάντης Κωνσταντίνος – αν. καθηγητής Τμ. Βιολογίας
[Α]Συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις παρακάτω θεματικές ενότητες :
Πρόταση 1. Δράσεις Υποστήριξης της Γαλάζιας Οικονομίας
Τον συντονισμό της συνεργασίας αναλαμβάνουν: ο/η Γενικός/ή Γραμματέας Αιγαίουκαι Νησιωτικής Πολιτικής, και ο Καθηγητής Δ. Καινούργιος, Κέντρο Αριστείας Γαλάζια Ανάπτυξη.
Πρόταση 2. Έξυπνα λιμάνια (smartports) – Διακυβέρνηση λιμένων – Συνδυαστικές πολυτροπικές μεταφορές
Τον συντονισμό της συνεργασίας αναλαμβάνουν: ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και η Αναπλ. Καθηγήτρια Α. Αλωνιστιώτη, Κέντρο Αριστείας Γαλάζια Ανάπτυξη.
[Β] Συν-διοργάνωση διεθνούς WEBINAR και Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης & Συνεργασίας (16-4-2021)
Β.1.WEBINAR (Κ.Α ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - INSULEUR) με αντικείμενο: «Marine Spatial Planning as a tool to boost and support “Βlue” entrepreneurship in Islands»
Στις 16 Απριλίου 2021συν-διοργανώθηκε από το Network of the Insular Chambers of the EU in partnership σε συνεργασία με το European Economic and Social Committee και το Κέντρο Αριστείας «Γαλάζια Ανάπτυξη - Ναυτιλιακή Επιχειρηματικότητα - Θαλάσσιο Περιβάλλον - Νησιωτικότητα
Β.2. Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και συνεργασίας.
Επίσης, την ίδια ημέρα υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Κ.Α ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και του Δικτύου Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) εκπροσωπούμενο νόμιμα από τον Joseph Borg, Πρόεδρο του Επιχειρησιακού Επιμελητηρίου Gozo (Μάλτα).
[Γ] Δράσεις έλαβαν χώρα κατά το 2020 και συνεχίζονται εντός του 2021:
12. Κέντρο Αριστείας «Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Σκαλτσούνης Λέανδρος-Αλέξιος – Πρόεδρος Τμ. Φαρμακευτικής καθηγητής
-Σφηκόπουλος Θωμάς – Αν. Πρόεδρος ΚΑ – ομ. καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλ/νιών
-Ανδρεάδου Ιωάννα– καθηγήτρια Τμ. Φαρμακευτικής
-Μικρός Εμμανουήλ – καθηγητής Τμ. Φαρμακευτικής
-Μουτσάτσου-Λαδικού Παρασκευή – καθηγήτρια Ιατρικής
-Παπαπετρόπουλος Ανδρέας – καθηγητής Τμ. Φαρμακευτικής
-Ρούσσης Βασίλειος – καθηγητής Τμ. Φαρμακευτικής
-Τρουγκάκος Ιωάννης – καθηγητής Τμ. Βιολογίας
-Τσιτσιλώνη Ουρανία – καθηγήτρια Τμ. Βιολογίας
Το Κέντρο Αριστείας Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων (ΚΑΒΦΠ) είναι μια διεπιστημονική ερευνητική και εκπαιδευτική σύμπραξη μεταξύ επιστημονικού προσωπικού του ΕΚΠΑ και των αντίστοιχων ερευνητικών ομάδων με εξειδίκευση στη Χημεία Φυσικών Προϊόντων, τη Βιολογία και την Ιατρική. Το ΚΑΒΦΠ αποτελεί ένα δίκτυο συνεχώς αναπτυσσόμενο που υποστηρίζει την ανάγκη της διεπιστημονικότητας.
Από τα μέλη του δικτύου έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ερευνητικές συμπράξεις για την υποβολή και υλοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έξι προγράμματα "Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ" του Β΄ Κύκλου (DDIOL, CosmAGE, VEGNO+, OliveHeart, Bloody-Berry, Hyper-Mastic), ένα πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας (Nutra-Food) και ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (SIDNEU).
Επιπλέον, από τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων έχουν προκύψει 24 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Το κέντρο επίσης συμμετέχει στο Διεθνές Δίκτυο Φυσικών Προϊόντων ("TheInternationalNaturalProductSciencesTaskforce") το οποίο αποτελεί μία διεθνή προσπάθεια όσων ασχολούνται με τα φυσικά προϊόντα, ώστε να αναδειχθεί η δυναμική και οι δυνατότητές τους και πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο ανασκόπησης στο περιοδικό NatureReviewsdrugdiscoveryμε τίτλο «Natural products in drug discovery: advances and opportunities».
Τέλος, μέλη του κέντρου εν μέσω πανδημίας δημοσίευσαν στο περιοδικό Μoleculesένα σχετικό άρθρο με τίτλο «Natural and Nature-Derived Products Targeting Human Coronaviruses» όπου έχει γίνει μία συστηματική προσπάθεια συσχέτισης των φυσικών προϊόντων με τις στρατηγικές αντιμετώπισης της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.
Απώτερος στόχος του Κέντρου είναι η δημιουργία ενός διατμηματικού Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) με τη συνεργασία των οικείων τμημάτων που συμμετέχουν στο Κέντρο Αριστείας. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος «CIVIS» τα μέλη του Κέντρου προτίθενται να πραγματοποιήσουν μία σειρά από «Summer schools» τα οποία θα απευθύνονται σε φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς).
Το Κέντρο Αριστείας «Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων», μέσω των συνεργειών που έχουν αναπτυχθεί όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα στα μέλη του δικτύου, αναδεικνύει τη δυναμική του καθώς και τις δυνατότητες που έχει για μελλοντικές δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια του Ε.Κ.Π.Α.
13. Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίησης Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακού Διαλόγου»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Δεσπότης Σωτήριος – ΣυντονιστήςΚ.Α. – καθηγητής Τμ. Κοιν. Θεολογίας και Θρησκειολογίας
-Αντωνίου Αλέξανδρος-Σταμάτιος – αν. καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης
-Ζώρας Γεράσιμος – καθηγητής Τμ. Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
-Κάβουρας Παύλος – καθηγητής Τμ. Μουσικών Σπουδών
-Κεφαλέα Κυριακή – καθηγήτρια Τμ. Κοιν. Θεολογίας και Θρησκειολογίας
-Κονδύλη Ελένη – καθηγήτρια Τμ. Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
-Μπαλαγεώργος Δημήτριος – αν. καθηγητής Τμ. Μουσικών Σπουδών
-Παυλόπουλος Δημήτριος – Πρόεδρος Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγητής
-Πετρίδης Πλάτων – καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας
-Πούλος Παναγιώτης – Λέκτορας Τμ. Μουσικών Σπουδών
-Στουφή-Πουλημένου Ιωάννα – Πρόεδρος Τμ. Θεολογίας, καθηγήτρια
-Χαλδαιάκης Αχιλλέας – Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής – καθηγητής Τμ. Μουσικών Σπουδών
-Χαψούλας Αναστάσιος – καθηγητής Τμ. Μουσικών Σπουδών
Το Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίησης Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στοχεύει στην ανάδειξη και αξιοποίηση της ορθόδοξης κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επίσης και τον ουσιαστικό διαθρησκειακό διάλογο, ώστε να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη και γόνιμη συνεργασία με σεβασμό στην ετερότητα και την ιδιοπροσωπία, κατά την πολυπολιτισμική εποχή, στην οποία ζούμε.
Από το Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίησης Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακού Διαλόγου» σε συνεργασία με τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) εκπονούνται ήδη τα εξής:
14. Κέντρο Αριστείας «Βασικής Έρευνας στις Θετικές Επιστήμες»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Εμμανουήλ Ιωάννης – ΣυντονιστήςΚ.Α. – Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών – καθηγητής Τμ. Μαθηματικών
-Κούτσελος Ανδρέας – Συντονιστής Κ.Α. – καθηγητής Τμ. Χημείας
-Αραμπατζής Θεόδωρος – καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
-Βαλλιανάτος Φίλιππος – καθηγητής Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
-Ευελπίδου Νίκη-Νικολέττα – καθηγήτρια Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
-Κοντός Χρήστος – επ. καθηγητής Τμ. Βιολογίας
-Μαυρόπουλος Φοίβος – καθηγητής Τμ. Φυσικής
-Παππά Αικατερίνη-Μαρία – αν. καθηγήτρια Τμ. Βιολογίας
-Σμαραγδάκης Ιωάννης – καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
-Σουλιώτης Γεώργιος – καθηγητής Τμ. Χημείας
-Συβρίδης Δημήτριος – καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
-Σφέτσος Κωνσταντίνος – καθηγητής Τμ. Φυσικής
-Τριανταφύλλου Μαρία – καθηγήτρια Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
-Χατζάκη Μαρία – επ. καθηγήτρια Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
-Χελιώτης Δημήτριος – αν. καθηγητής Τμ. Μαθηματικών
-Χρυσανθόπουλος Αθανάσιος – επ. καθηγητής Τμ. Χημείας
-Ψύλλος Ευστάθιος – καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
Το Κέντρο Αριστείας Βασικής Έρευνας στις Θετικές Επιστήμες (ΚΑΒΕΘΕ), σε συνέχεια της πρόσφατης έγκρισης της ίδρυσής του από τη Σύγκλητο, πρόκειται σύντομα να παρουσιαστεί στο ερευνητικό δυναμικό του Πανεπιστημίου. Θα προηγηθεί αίτημα για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στις δράσεις του Κέντρου από τους ερευνητές και τις ερευνητικές ομάδες, κυρίως της Σχολής Θετικών Επιστημών. Αναπτύσσεται, παράλληλα, μια ιστοσελίδα για την προβολή του ερευνητικού έργου των μελών του και, πιο γενικά, για τη διεκπεραίωση των στόχων του ΚΑΒΕΘΕ.
15. Κέντρο Αριστείας «Για την Έρευνα στην Εκπαίδευση, στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες»
Συντονιστική Επιτροπή:
-Εμμανουήλ Ιωάννης – ΣυντονιστήςΚ.Α. – Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών – καθηγητής Τμ. Μαθηματικών
-Τόμπρας Γεώργιος – ΣυντονιστήςΚ.Α. – καθηγητής Τμ. Φυσικής
-Αντωναράκου Ασημίνα – καθηγήτρια Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
-Μεθενίτης Κωνσταντίνος – αν. καθηγητής Τμ. Χημείας
-Μπουρνέτας Απόστολος – καθηγητής Τμ. Μαθηματικών
-Νισταζάκης Έκτωρ-Εμμανουήλ – αν. καθηγητής Τμ. Φυσικής
-Παπασιδέρη Ισιδώρα – καθηγήτρια Τμ. Βιολογίας
-Πασχάλης Αντώνιος – καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
-Σμυρναίου Ζαχαρούλα – επ. καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Οι στόχοι του κέντρου είναι μεταξύ άλλων η ανάπτυξη της συνεργασίας των Τμημάτων Επιστημών της Εκπαίδευσης και των Παιδαγωγικών Τμημάτων του ΕΚΠΑ με όλες τις βαθμίδες και τους φορείς της εκπαίδευσης, τυπικής και άτυπης, καθώς και η ανάδειξη του συμβουλευτικού ρόλου που μπορεί να έχει ως προς τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.
Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Κέντρου έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν αναπτύξει συνεργασίες τόσο στις γνωσιακές θεματικές και τη διδακτική μεθοδολογία των σχολείων, όσο και στις πειραματικές πρακτικές και τις ψηφιακές τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε αυτά, με οφέλη για μεν τους φοιτητές του ΕΚΠΑ στην εμπέδωση της παιδαγωγικής τους επάρκειας, για δε τους μαθητές της χώρας στα μαθησιακά ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, μέλη του Κέντρου συμμετέχουν ως επόπτες στις επιτροπές του ΙΕΠ για τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν οριστεί μέλη των Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, καθώς επίσης συμμετέχουν ως επιστημονικώς υπεύθυνοι σε Πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς που οδηγούν σε συμμετοχή σε Διεθνείς Ολυμπιάδες. Τέλος, μέλος της Σ.Ε. προΐσταται της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων που σχεδιάζει το νομικό πλαίσιο σύνδεσης και συνεργασίας μεταξύ Τμημάτων ΑΕΙ και Πρότυπων και Πειρατικών σχολείων για τα επόμενα χρόνια.
Έτσι με την ολοκλήρωση της πρώτων αυτών δραστηριοτήτων το Κ.Α. αναμένεται να έχει αποκτήσει ένα σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο και θα μπορεί να λειτουργεί ως αξιόπιστος και σημαντικός μοχλός υποστήριξης της Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής / Ερευνητικής πολιτικής της πολιτείας και ειδικά σε τομείς όπως: